Besparing

Een duurzamere woning levert extra wooncomfort, energiebesparing en een hoger energie label op.

Door op energie de besparen, bespaar je ook op energiekosten.

Verduurzaming van de woning is een investering. Een investering is een directe aankoop, die je door de loop van de jaren terug verdiend. Hierna profiteer je puur en alleen van de voordelen van jouw investering.

Niet alleen de investering, ook de financiering brengt voordelen met zich mee. Ten eerste kun je met de duurzame hypotheek meer investeren, je mag namelijk 106% van de marktwaarde van de woning lenen.

Daarnaast krijg je een korting van 0,2% op het huidige rentepercentage van de gehele lening.

Op een hypotheek van €250.000 scheelt dit zomaar €5.000 in een jaar!

Besparing

Om een algemeen, gemiddeld beeld te krijgen van de investering, de energie besparing en de besparing van CO2 uitstoot per product, wordt er een voorbeeld gebruikt.

Een standaard gezin bestaat uit twee kinderen met hun ouders, wonend in een eengezinswoning. De mate van energiebesparing en de mogelijkheden om energiebesparing toe te passen, zijn afhankelijk van het huidige energie label en bouwjaar van de woning. Niet alle producten zijn toepasbaar op elke woning. Oudere woningen zullen eerst goed geïsoleerd moeten worden.

Alleen bij woningen gebouwd tussen 1930 en 1975 huizen is spouwmuur isolatie mogelijk.

Hoe nieuwer de woning hoe minder isolatie er nog nodig is, omdat er al geïsoleerd is tijdens de bouw van de woning. Nieuwe woningen hebben de mogelijkheid tot het aanschaffen van een warmtepomp. Bij oudere woningen heeft een warmtepomp weinig nut, omdat de warmte direct weer naar buiten gaat via de minder goede isolatie.

De tabel toont per product een weergave van de gemiddelde investering, de besparing op CO2 uitstoot en de kosten besparing die de investering oplevert.

Bij een woning met bouwjaar 1905/1970 passen de volgende producten: dakisolatie, vloerisolatie, spouwmuurisolatie, HR++ glas, de cv-ketel en zonnepanelen.

Bij een woning met bouwjaar 1990/2020 passen de volgende producten: vloerisolatie, HR++ glas, de cv-ketel, zonnepanelen, zonneboiler en een warmtepomp.

Product Investering Energiebesparing per jaar Besparing op CO2 uitstoot
Dakisolatie € 4.000 € 425 900KG / jaar
Vloerisolatie € 2.340 € 470 942KG / jaar
Spouwmuurisolatie € 2.100 € 595 1260KG / jaar
HR++glas € 3.750 € 470 990KG / jaar
Zonnepanelen € 6.700 € 1.110 2808KG / jaar
Zonneboiler € 4.000 € 850 1080KG / jaar
Hybride warmtepomp € 4.000 € 725 1530KG / jaar
All electric warmtepomp € 10.000 € 1.360 2880KG / jaar
CV-ketel € 1.840 € 375 792KG / jaar

Om een inzicht te geven in de duurzame hypotheek in relatie tot de investering van de producten wordt er gebruik gemaakt van de fictieve woning met bouwjaar 1905/1970 en de fictieve woning met bouwjaar 1990/2020.

Per woning wordt de gezamenlijke investering van de producten samen met de duurzame hypotheek weergegeven in een grafiek.

De duurzame hypotheek is een annuïtaire hypotheek. Bij een annuïtaire hypotheek betaal je een vast maandbedrag, welke bestaat uit een deel aflossing en een deel rente betaling. De rente is fiscaal aftrekbaar, hierdoor is er een verschil in bruto- en netto maandlast.

In de grafieken van de woningen zijn de totaal investering, de totaal energie besparing, de bruto maandlast en de netto maanlast weergegeven.

Volledige investering woning 1905 - 1970

Volledige investering woning 1990 - 2020

In beide grafieken is te zien dat de netto en bruto lasten van de hypotheek lager zijn dan de besparing in energiekosten. Dit komt omdat de terugverdiend tijd van de investering gemiddeld korter is dan de looptijd van de hypotheek van tien jaar. De bruto hypotheek is de vaste maandlast die bestaat uit een deel aflossing en een deel rentebetaling. De netto hypotheek, de bruto maandlast na aftrek van de hypotheekrenteaftrek, is de daadwerkelijke maandlast.

Bij een hypotheek met een looptijd van tien jaar betaal je maandelijks/ jaarlijks minder aan hypotheeklasten, dan dat de energiebesparing oplevert. Na afloop van de hypotheek is de gehele investering afbetaald en heeft u alleen nog profijt van de jaarlijkse besparing op uw energiekosten.
Daarnaast is uw woning nu duurzaam, u zult stijgen in energielabel en u heeft een grote bijdrage geleverd aan de verduurzaming van de aarde.